home knop vw knop kk knop ht knop  


PORTRET

Beeldend kunstenaar Hilke Zoontjens

Hilke: ‘Ik ben een veelzijdig kunstenaar, ik wil altijd onderzoeken en ontwikkelen. Mijn werk is meestal expressionistisch van aard met surrealistische en soms haast illustratieve (verhalende) elementen. De lijn (in letterlijke zin) is belangrijk. De mens of taalspelletjes zijn mijn thema. Ik houd van het combineren van tegengestelden, zoals te zien is in o.a. mijn Lucebert-achtige tekeningen op een ondergrond van een truttig bloemetjesbehang.

 

Hilke (1975) is sinds 1990, toen zij voor het eerst model tekende bij de kunstenaarsgemeenschap Pictura, actief als beeldend kunstenaar. Naast haar kunstenaar schap is zij ook actief in het lesgeven van kunstprojecten aan kinderen, volwassenen en mensen met een verstandelijke handicap.

Van 1994 tot aan het afstuderen in 1998, besloot zij de opleiding 3D aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam te volgen. Ze zegt over deze keuze: ‘Hoewel ik een echte tekenaar ben, koos ik er toch voor om de 3D richting te gaan doen om zoveel mogelijk disciplines en materiaalkennis op te doen. Tijdens mijn studie tijd ben ik steeds meer gaan richten op korte filmpjes en performances. Ik maakte kostuums die ik monumentale pakken noemde. Het waren grote objecten, die je aan kon trekken.’

In 2001 werd Hilke docent ‘autonoom atelier deeltijd’ aan de kunstacademie Rotterdam. Toen de academie de deeltijdopleiding sloot in 2002 heeft zij haar leerlingen meegenomen naar haar eigen atelier ‘Vol bij Marijn’, Volmarijnstraat 141c, Delfshaven te Rotterdam. In hetzelfde jaar studeerde zij af als bachelor docent CKV.

BIOGRAFIE
Hilke Zoontjens: geboren te Dordrecht 1975:
Opleidingen: Kunstacademie, Rotterdam 1999: CKV, Rotterdam 2002:
Praktijk: docent kunstacademie, Rotterdam: 2002-2003
docent kunstprojecten:Vrije Academie, Delft; stichting ToBe, Dordrecht; stichting Mus_e, Amsterdam; CBK, Dordrecht.


EXPOSITIES 2006:

 
FOTO´S

KWASIE KUNST, juni tot september, mattheneserweg 26-28, Rotterdam
www.kwasiekunst.nl heet nu kunstwerk spangen
ATELIER FERSIER, april tot juni, Wijnstraat 61, Dordrecht
www.atelier-fersier.com
PICTURA, teekengenootschap: werkend lid vanaf feb. 2006, Voorstraat 190, dordrecht
www.pictura.nl
BACINOL EXPO: nov. tot dec. 2005, troontjes voor amalia duo expo met
de 25 tronen voor Beatrix : Wateringsevest 38, Delft
www.bacinolexpo.nl

PUBLICATIES 2006 2007:

Pictura blad no.4 2006 pdf.file

Pictura blad no.2 2007 pdf.file